Het record

Eerdere wereldrecords

In aanvang van de wereldrecordpoging van Jochem duiken we in de geschiedenis van het record. De behaalde wereldrecords 24 uur schaatsen bij de mannen zijn allemaal in handen van Nederlanders. Een grote afstand afleggen onder barre omstandigheden, zijn we in ieder geval in Friesland wel gewend.

De eerste keer dat het record werd gereden was in 1981 door H. Valk op de indoorbaan van Leeuwarden. Hij schaatste 24 uur lang en legde een afstand af van 402,2 km. Er is niet bijgehouden in hoeveel rondes hij dat deed. Hierdoor is het record ook niet vastgelegd.

Hans Homma, Limburgsch Dagblad, 10 februari 1984

Hans Homma

De eerste poging die vastgelegd is in het Guinness Book of Records is van Hans Honma in 1984. Hij reed dit record op het meer van Merphremagog in Canada. Hij werd gecoacht door Ben Scheperkamp (de opa van Merijn Scheperkamp). In zijn laatste half uur werd hij vergezeld door onder anderen Jan Roelof Kruithof. Het is koud in Kardinge, maar deze man had te maken met echt bizarre omstandigheden met een temperatuur van -20 graden gedurende de nacht. Hans Honma legde 406,1 kilometer af. 

Een half jaar na deze eerste geslaagde poging overtrof Ton Smits de afgelegde afstand op de ijsbaan in Eindhoven. 

 

Mart Kuiper & Wim Brand

3 jaar later, op 12/13 januari 1988 verbeterde Mart Kuiper het record op de Alkmaarse kunstijsbaan De Meent. Hij legde hier een afstand af van 546,7 kilometer. Na 22 uur verbeterde Kuiper het record van Smits en heeft hij de laatste 2 uren nog doorgereden om het record zo scherp mogelijk te zetten.

Op de openlucht ijsbaan van Baselga di Piné in Italië werd meerdere keren een 24 uurs schaatswedstrijd georganiseerd. The Ice Rink Piné is een van de snelste outdoor ijsbanen ter wereld. Logisch dat hier wereldrecordpogingen gehouden worden. Tijdens deze wedstrijden konden zowel ploegen als individuele rijders meedoen. Wim Brand was in 1991 de eerste die een individueel record vestigde, met een afstand van 558,8 km.

Jan Roelof Kruithof

De man die een jaar later het record vestigde is een schaatser met een behoorlijke staat van dienst. Jan Roelof Kruithof zette op 55 jarige leeftijd de eerste van zijn drie wereldrecords neer. Dat terwijl hij pas in de week voor de wedstrijd besloot om mee te doen. Voor de man die in een koelcel trainde voor een mogelijke elfstedentocht was dit echter geen probleem. Met slechts twee pauzes gedurende 24 uur legde hij 608,7 kilometer af. Het is buitengewoon knap dat hij nog twee keer het record heeft verbeterd. Tijdens de laatste poging deed hij dit zelfs zonder pauze. Omdat hij een katheter droeg hoefde hij niet te stoppen voor een plaspauze.

Jan Roelof Kruithof, Nieuwsblad van het Noorden, 20 februari 1992

Albert bakker

Tussen de tweede en derde poging van Kruithof zat het record van Albert Bakker. Hij reed in 1992 628,108 km op de oude ijsbaan van Groningen in het Stadspark. We vinden het dan ook extra mooi om te proberen het wereldrecord weer terug naar Groningen te halen. Toen Bakker door een interviewer van het Nieuwsblad van het Noorden werd gevraagd waarom hij dit in vredesnaam wou proberen, reageerde hij met: “Het is een uitdaging om te kijken hoever je kunt reiken. Ik verwacht zeker dat er meer mensen in ons land een poging zullen ondernemen. Bovendien werd ik geprikkeld door een uitlating van Kruithof dat de jongere generatie niet meer kan afzien”. Het heeft iets meer dan 30 jaar geduurd maar dit jaar gaat hij dan toch gelijk krijgen, er is nog iemand in ons land dat een poging gaat ondernemen.

Specificaties van het record

De KNSB en de ISU erkennen het wereldrecord niet en hebben er dus ook geen vastgestelde regels voor. Jochem zal transponders dragen, die de rondetijden en het aantal rondes  bijhouden.  

Jochem zal gedurende de poging rijden met hazen. Dit zijn rijders die voor hem schaatsen om zo Jochem uit de wind te houden en het tempo te bepalen. Zo is het makkelijker om de rondetijden stabiel te houden. Jochem rijdt in de binnenbaan. Dat betekent dat hij meer rondjes moet rijden dan wanneer hij de buitenbaan zou gebruiken. Maar gelukkig kan met de lengte van de baan berekend worden hoeveel rondjes en in hoeveel tijd hij moet rijden.